Przepisy

przepisy

Czekoladowy piernik ze śliwką w rumie

CIASTO

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni. 
  2. W garnku zagotuj miód i cukier, dodaj mleko oraz masło. 
  3. Masę odstaw do schłodzenia.
  4. W misce połącz ze sobą pozostałe suche składniki. Następnie dodaj do nich wcześniej przygotowaną płynną masę.
  5. Ciasto wyrabiaj stopniowo dodając kolejno jajka i wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
  6. Przełóż ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni.

KARMELIZOWANE ŚLIWKI W RUMIE

Składniki:

Przygotowanie:

  1. W garnku skarmelizuj cukier, dodaj nasiona wanilii. Pod koniec dodaj połówki śliwek i duś do miękkości.
  2. Do skarmelizowanych śliwek dodaj rum. 
  3. Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania delikatnej i jednolitej konsystencji. 

POLEWA CZEKOLADOWA

Krem angielski:

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj śmietanę i dodaj czekoladę, uzyskaną masę schłodź do temperatury 35 stopni.
  2. Następnie dodaj masło o temperaturze pokojowej.
  3. Przy pomocy robota dokładnie połącz wszystkie składniki.

ZŁOŻENIE PIERNIKA

Wcześniej upieczony piernik przekrój wzdłuż na 3 równe części. Posmaruj wszystkie warstwy skarmelizowanymi śliwkami. Trzecią, wierzchnią warstwę posmaruj bardzo delikatnie, tylko po to by nałożona później czekolada nie spływała z piernika. Złóż razem wszystkie warstwy i polej po wierzchu roztopioną czekoladą. Piernik udekoruj według upodobania np. gwiazdkami anyżu, skórką pomarańczową, korą cynamonową. 

Zapraszam do kontaktu
Warszawa, Polska

pastry chef

Krzysztof Kopciński