CIASTO
Składniki:
Mąka pszenna typ 500
380 g
Całe jajka
280 g
Miód spadziowy
190 g
Masło 82%
120 g
Cukier kryształ
90 g
Mleko
80 g
Kakao
30 g
Przyprawy korzenne
25 g
Proszek do pieczenia
15 g
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
- W garnku zagotuj miód i cukier, dodaj mleko oraz masło.
- Masę odstaw do schłodzenia.
- W misce połącz ze sobą pozostałe suche składniki. Następnie dodaj do nich wcześniej przygotowaną płynną masę.
- Ciasto wyrabiaj stopniowo dodając kolejno jajka i wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Przełóż ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni.
KARMELIZOWANE ŚLIWKI W RUMIE
Składniki:
Śliwki (bez pestek, przecięte na pół)
100 g
Cukier trzcinowy
100 g
Rum
70 g
Laska wanilii
2 szt.
Przygotowanie:
- W garnku skarmelizuj cukier, dodaj nasiona wanilii. Pod koniec dodaj połówki śliwek i duś do miękkości.
- Do skarmelizowanych śliwek dodaj rum.
- Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania delikatnej i jednolitej konsystencji.
POLEWA CZEKOLADOWA
Krem angielski:
Czekolada 54%
150 g
Śmietana 36%
300 g
Masło 82%
50 g
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj śmietanę i dodaj czekoladę, uzyskaną masę schłodź do temperatury 35 stopni.
- Następnie dodaj masło o temperaturze pokojowej.
- Przy pomocy robota dokładnie połącz wszystkie składniki.
ZŁOŻENIE PIERNIKA
Wcześniej upieczony piernik przekrój wzdłuż na 3 równe części. Posmaruj wszystkie warstwy skarmelizowanymi śliwkami. Trzecią, wierzchnią warstwę posmaruj bardzo delikatnie, tylko po to by nałożona później czekolada nie spływała z piernika. Złóż razem wszystkie warstwy i polej po wierzchu roztopioną czekoladą. Piernik udekoruj według upodobania np. gwiazdkami anyżu, skórką pomarańczową, korą cynamonową.