Składniki:
Cukier kryształ
200 g
Woda
70 g
Glukoza
10 g
Białko
60 g
Listki żelatyny
10 szt.
Sok z cytryny lub limonki
do smaku
Jogurt grecki
500 g
Śmietana 36%
250 g
Przygotowanie:
- Zagotuj cukier, wodę i glukozę do 121 st. C.
- Ubij białka i dodaj zagotowany syrop by powstała masa bezowa.
- Do jogurtu dodaj sok z cytryny lub limonki do uzyskania ulubionego poziomu kwasowości.
- Do jogurtu dodaj ubitą wcześniej śmietanę i przygotowaną masę bezową.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie aż zmiękną.
- Dodaj listki żelatyny do wymieszanych wcześniej wszystkich składników.
- Masę wylej w dowolną formę silikonową i zamroź.
GALARETKA Z LIMONKI
Składniki:
Sok z limonki
100 g
Cukier kryształ
20 g
Agar
1,2 g
Przygotowanie:
- Zagotuj wszystkie składniki do momentu wrzenia.
- Schłodź.
- Zblenduj.
- Uzupełnij galaretką formy z jogurtem jako kolejny poziom deseru.
SABLE WANILIOWE
Składniki:
Masło
250 g
Cukier puder
125 g
Jajko
1 szt.
Mąka pszenna
450 g
Przygotowanie:
- Połącz masło, cukier, i jajko. Wymieszaj.
- Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
- Uzyskane ciasto rozwałkuj między dwoma pergaminami na 4 mm grubości.
- Wytnij ulubiony kształt.
- Wypiekaj w 170 st. 12 min.
ZŁOŻENIE CIASTKA
Ciastko wyjmij z formy. Udekoruj glacage lub zamszem w sprayu.