Przepisy

przepisy

Mus jogurtowy z galaretką z limonki na kruchym cieście sable

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Zagotuj cukier, wodę i glukozę do 121 st. C.
  2. Ubij białka i dodaj zagotowany syrop by powstała masa bezowa.
  3. Do jogurtu dodaj sok z cytryny lub limonki do uzyskania ulubionego poziomu kwasowości.
  4. Do jogurtu dodaj ubitą wcześniej śmietanę i przygotowaną masę bezową.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie aż zmiękną.
  7. Dodaj listki żelatyny do wymieszanych wcześniej wszystkich składników.
  8. Masę wylej w dowolną formę silikonową i zamroź.

GALARETKA Z LIMONKI

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wszystkie składniki do momentu wrzenia.
  2. Schłodź.
  3. Zblenduj.
  4. Uzupełnij galaretką formy z jogurtem jako kolejny poziom deseru.

SABLE WANILIOWE

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Połącz masło, cukier, i jajko. Wymieszaj.
  2. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
  3. Uzyskane ciasto rozwałkuj między dwoma pergaminami na 4 mm grubości.
  4. Wytnij ulubiony kształt.
  5. Wypiekaj w 170 st. 12 min.

ZŁOŻENIE CIASTKA

Ciastko wyjmij z formy. Udekoruj glacage lub zamszem w sprayu.

Zapraszam do kontaktu
Warszawa, Polska

pastry chef

Krzysztof Kopciński