Przepisy

przepisy

Mus limonkowo-kokosowy z tapioką i śliwką

MUS LIMONKA/KOKOS

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleczko kokosowe , sok z limonki i cukier .
  2. Dodaj namoczoną wcześniej żelatynę i ostudzić wszystko do 35 stopni.
  3. Połącz masę z napowietrzoną śmietaną (ubij śmietanę mikserem).
  4. Masę przełóż do dowolnej (najlepiej silikonowej) foremki, którą napełnij do 2/3 jej wysokości. Odstaw do schłodzenia.
  5. Mus nie może do końca zastygnąć

TAPIOKA

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Tapiokę zalej ciepłym mlekiem kokosowym i wodą, dodaj trawę cytrynową. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Po ostygnięciu dodaj cukier i gotuj całość około 15 minut do czasu, aż perełki tapioki staną się przezroczyste i miękkie.
  3. Do formy z musem limonkowo-kokosowym szprycuj tapiokę. Resztę formy uzupełnij pozostałą częścią musu limonowo-kokosowego. Mocno schłodź.

ŚLIWKA

Krem angielski:

Przygotowanie:

  1. Śliwkę umyj, wyjmij pestkę i pokrój na 8 równych części. 
  2. Do garnka włóż miód i pokrojoną śliwkę. 
  3. Jak śliwka zacznie się rumienić wyjmij ją i odstaw do wystygnięcia. 
  4. Śliwką udekoruj deser. 
Zapraszam do kontaktu
Warszawa, Polska

pastry chef

Krzysztof Kopciński