MUS LIMONKA/KOKOS
Składniki:
Mleczko kokosowe
280 g
Sok z limonki
120 g
Cukier kryształ
125 g
Listki żelatyny
6 list.
Śmietana 36%
250 g
Przygotowanie:
- Podgrzej mleczko kokosowe , sok z limonki i cukier .
- Dodaj namoczoną wcześniej żelatynę i ostudzić wszystko do 35 stopni.
- Połącz masę z napowietrzoną śmietaną (ubij śmietanę mikserem).
- Masę przełóż do dowolnej (najlepiej silikonowej) foremki, którą napełnij do 2/3 jej wysokości. Odstaw do schłodzenia.
- Mus nie może do końca zastygnąć
TAPIOKA
Składniki:
Kasza moniaku (tapioka)
75 g
Woda
125 g
Mleczko kokosowe
125 g
Ksylitol
20 g
Trawa cytrynowa
1 szt.
Przygotowanie:
- Tapiokę zalej ciepłym mlekiem kokosowym i wodą, dodaj trawę cytrynową. Odstaw do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu dodaj cukier i gotuj całość około 15 minut do czasu, aż perełki tapioki staną się przezroczyste i miękkie.
- Do formy z musem limonkowo-kokosowym szprycuj tapiokę. Resztę formy uzupełnij pozostałą częścią musu limonowo-kokosowego. Mocno schłodź.
ŚLIWKA
Krem angielski:
Śliwka
1 szt.
Miód
1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Śliwkę umyj, wyjmij pestkę i pokrój na 8 równych części.
- Do garnka włóż miód i pokrojoną śliwkę.
- Jak śliwka zacznie się rumienić wyjmij ją i odstaw do wystygnięcia.
- Śliwką udekoruj deser.